Kako najbrže da naučiš online marketing: Jednogodišnji plan u 10 koraka


Ako hoćeš da naučiš što više o (online) marketingu, a ne znaš odakle da počneš… evo ti korak-po-korak plan koji će te naučiti više nego bilo koji plaćeni kurs. Ostaje “samo” da ga ispratiš.

1.  Kupi Kindle.

2. Nauči kako se radi keyword research. Pa, ako je još nemaš, nađi nišu gde je potražnja solidna (sa velikim brojem unikatnih, sličnih a dovoljno različitih tema), a konkurencija slaba.

Biraj temu kod koje imaš bar neke prirodne prednosti. Pri odabiru teme razmisli kako, i na koliko načina možeš da monetizuješ posete odmah, ili jednog dana.

Biraj temu gde na više različitih načina možeš da dovlačiš posete i na više načina možeš da monetizuješ.

3. Nauči kako da registruješ domen (na osnovu br. 2), kupiš hosting i digneš običan WordPress blog-sajt (free tema najlakše).

4. Instaliraj Google Analytics, Search Consolu (poveži ih), i FB pixel kad napraviš fan page. Plus Yoast plugin.

5. Počni da pišeš blog (bar jedno 50 tekstova u kojima deliš vrednost) i učiš o content marketingu.

Pročitaj svakog dana par tekstova (i starijih), i poskidaj sve što možeš od vodiča na copybloggeru: https://www.copyblogger.com/blog/

6. Nauči što više o SEO-u, optimizuj svaki blog tekst preko Yoast plugin-a.

7. Nauči što više o copywritingu. Pročitaj od Bob Bly-a “The Copywriter’s Handbook”, kvalitetno, sveobuhvatno. Bolje pročitaj tu knjigu 10 puta nego 10 knjiga po jednom, samo ćeš se zbuniti inače.

8. Svaki blog post okači na fan page i počni polako da gradiš publiku. Boostuj po malo. Vidi kako ljudi reaguju. Eksperimentiši na sitno. Nauči da koristiš canva.com

9. Nauči što više o email marketingu. Napravi Lead Magnet (free ebook) i počni da gradiš mailing listu sa bloga. Retargetuj fanove i targetuj nove. Meri konverzije na opt-in. Poveži blog sa nekim email marketing servisom (npr. Aweber) kroz plugin poput OptinMonster, ThriveLeads, PopupDomination (ima raznih).

Nauči da koristiš FB Ad Manager za povećanje broja subscribera. Nauči da napraviš Landing page za Lead Magnet (npr. preko ThriveArchitecta ili nečeg sličnog).

Uradi survey preko Google forme da bolje upoznaš potrebe-želje-mogućnosti subscribera. Napiši email sekvencu od barem 10 mailova u kojima direktno reklamiraš uslugu.

10. Napiši sales page/ponudu za uslugu koju nudiš, pa meri konverzije. Pročitaj knjigu “How To Create Irresistible Offers” od Bob Bly-a.

Sad razumeš, ali u praksi: SEO, Content marketing, Copywriting, Email Marketing, FB marketing, targeting, kreiranje i formiranje dobrih ponuda. I kako to tehnički da povežeš.

Ovo je redosled učenja, ali ne i redosled rada. Npr. korak br. 10 možeš i ranije da uradiš ako ti je neophodno da blog malo brže počne sam sebe da finansira (npr. da pokriva FB reklamu za izgradnju publike).

Direktan trošak ove jednogodišnje samo-obuke: oko 500 evra (Kindle, domen, hosting, boostovi, pluginovi, email servisi, knjige).

Ako je korak br. 2 urađen dobro, novac se daleko brže vrati. Ako su ostali koraci odrađeni… bog da te vidi!

P.S. Korak br. 5 je najvažniji.

Srećno.

P.P.S. Korak 11: prijavi se na moj besplatni kurs za digitalni marketing ispod. Džabe je, a kao da nije.

 


3 responses to “Kako najbrže da naučiš online marketing: Jednogodišnji plan u 10 koraka”

 1. Nebojša Avatar
  Nebojša

  Brutalno dobar i beskrajno direktan tekst, svi resursi su tu… pa da vidimo ko stvarno želi da ulaže svoje vreme u nešto ovako…

  Osećam se počastvovanim što imam priliku da prvi ostavim komentar! :)

  Samo nastavi jako, svaka čast!

 2. Igor Avatar
  Igor

  Konkretno i direktno nema šta. Otkriva suštinu stvari na jako jednostavan način. Svaki tekst je visoko kvalitetan! Sve pohvale i svaka preporuka.

 3. Merima Avatar
  Merima

  Sjajno. Mene sve ovo čeka, a pola od toga ne razumem. Znam da pišem, ali i o tome moram da razmislim ponovo, da pretresem stare tekstove. Pratim te preko mailova koje šalješ i baš mi idu nekako paralelno s mojim učenjem… :) Hvala ti!

  Sad sam skontala da mi je čak i naziv sajta preeedugačak. Kad sam ga kreirala bio je samo podnomen mom prvom blogu… ali sada mi i naziv samog bloga tj. adrese predugačak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *